Kvalitet genom specialisering

Viktigt! Med anledning av Covid-19 - coronavirus. Läs mer här.

Prostatacanceroperation

Prostatacanceroperation

Robotassisterad prostatektomi, endast patienter med sjukvårdsförsäkring eller privatbetalande.

Allmänt

Runt den övre delen av urinröret sitter en körtel, prostatan. Om man får cancer som är begränsad till enbart prostatan kan man bli opererad för att cancern inte ska sprida sig. Operationen kallas radikal prostatektomi och kan göras på två olika sätt. Antingen görs en öppen operation med ett snitt i magens nedre del eller med så kallad titthålskirurgi, med stöd av en operationsrobot.

Förberedelser

Före operationen blir man sövd. Därför måste man låta bli att äta eller dricka, oftast från midnatt kvällen innan operationen. Kvällen innan brukar man även få tvätta kroppen och håret med bakteriedödande medel, vilket upprepas på morgonen innan man åker iväg till sjukhuset.

Hur går behandlingen till?

Vid operationen tar läkaren bort hela prostatan och sädesblåsorna. Om operationen görs med den öppna metoden tar den en till två timmar och görs den med titthålskirurgi tar den något längre tid. Då arbetar läkaren med instrument som förs in genom små hål i magen.

Det finns inga vetenskapliga studier som visar på att det skulle finnas någon skillnad i risk för framtida besvär mellan de olika operationsteknikerna.

Vad händer efteråt?

Man brukar få stanna kvar några dagar på sjukhuset och man kan ha lite ont i såret. Om man opereras med öppen teknik är sjukskrivning upp till fyra veckor vanligt, ibland längre om man har arbete med tunga lyft, eftersom sådana ska undvikas en tid efter operationen. Sjukskrivningen brukar bli kortare efter titthålskirurgi med robotteknik. Det är vanligt att man är trött den första tiden efter operationen.

Man kan få kvarstående problem med att urin läcker efter operationen, även om det är ovanligt. Om man får dessa problem så brukar läckaget vara litet och det räcker vanligen med att man använder ett så kallat droppskydd. Är urinläckaget stort, vilket är mycket ovanligt, kan en konstgjord slutarmuskel av silikon opereras in och omsluta urinröret så att man håller tätt.

Det finns även en risk för att man blir impotent efter operationen. Om läkaren kan bevara de nervtrådar som passerar prostatakörteln och som behövs för man ska kunna få stånd ökar chansen att man får behålla den förmågan, men ibland är detta inte möjligt och då är risken för impotens större.

Läs mer på 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.