Kvalitet genom specialisering

Viktigt! Med anledning av Covid-19 - coronavirus. Läs mer här.

Ultraljud & biopsi

Prostatan kan undersökas med bilder från ultraljud. Då för läkaren försiktigt in en stavformad ultraljudssond en liten bit i ändtarmen. Det kan kännas lite obehagligt men gör inte ont. Sändaren har ungefär samma diameter som ett finger.

Transrektal ultraljudsundersökning (TRUL) och biopsi utförs för att utesluta prostatacancer. Både palpationsfynd och förhöjda PSA-värden kan orsakas av andra åkommor än prostatacancer, exempelvis prostatit (inflammation i prostatan)och benign (godartad) prostataförstoring.

Provtagningen sker med ultraljudvägledd biopsi via ändtarmen. Det är nödvändigt att ta ca 12 små vävnadsbitar ur prostata för mikroskopisk undersökning. De flesta beskriver obehaget som måttligt. Det är inte ovanligt att det efter provtagningen uppstår blod i urinen, sädesvätskan och avföringen. Rikligt vätskeintag brukar räcka för att skölja ren blåsan. Patienten får antibiotika före och efter undersökning för att minska risken för infektion. Patienter som tar Waran (blodförtunnande medel) bör halvera dosen 3 dagar innan cellprovtagningen. Provsvar lämnas vid ett återbesök.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.